Stan powietrza w kuchni wpływa nie tylko na zdrowie domowników, lecz również na psucie się produktów spożywczych, stan techniczny mebli oraz ogólną czystość. Kuchnia jest bowiem pomieszczeniem narażonym na duże wahania temperatury oraz wilgoć. Kamila Prałat z firmy SOLGAZ podpowiada, co zrobić, by zadbać o właściwy mikroklimat panujący w przestrzeni kuchennej.
Zadaniem wentylacji jest wymiana zanieczyszczonego powietrza na świeże. Jeśli nie zadbamy o odpowiednią cyrkulację powietrza w kuchni, bardzo szybko pojawią się w niej grzyby oraz pleśń. By temu zapobiec, bardzo ważne jest właściwe zaprojektowanie przestrzeni z uwzględnieniem szybów wentylacyjnych oraz trzymanie się pewnych zasad dotyczących codziennego gotowania.
Jeśli zastanawiasz się nad projektem wentylacji, pamiętaj, że musi być on zgodny z przepisami polskiego prawa budowlanego – norma PN-83/B-03430. Według niej w każdej kuchni, niezależnie od tego, czy posiada wentylację mechaniczną czy grawitacyjną, musi znajdować się kanał wywiewny oraz system nawiewny, a także stały przepływ powietrza. Oczywiście zapewnienie właściwej cyrkulacji powietrza w małych, zamkniętych pomieszczeniach jest trudniejsze niż w przypadku kuchni otwartych o większym metrażu. Należy wtedy zdecydować się na przykład na montaż drzwi z niewielkimi otworami, przez które będzie wpływać powietrze z korytarza.
– Wentylacja to płuca domu – pobiera i oddaje powietrze w taki sposób, by domownicy mieli zagwarantowane bezpieczne i higieniczne warunki życia, a na ścianach nie pojawiał się grzyb. By kuchenna wentylacja dobrze działała, warunkiem koniecznym jest zapewnienie dopływu świeżego powietrza, z którego eliminowane są wszelkie zanieczyszczenia
– mówi Kamila Prałat z firmy SOLGAZ, polskiego producenta sprzętu AGD.
Bardzo ważnym elementem wyposażenia kuchni jest okap. Jest to forma dodatkowej wentylacji mechanicznej, która pomoże eliminowaniu zanieczyszczeń powstających podczas codziennego gotowania. Okap powinien być podłączony do kanału wentylacyjnego, co pozwoli na sprawną wymianę powietrza. Należy go włączać zawsze wtedy, gdy korzystamy z płyty kuchennej lub piekarnika.
– Okap filtruje powietrze, dbając o to, by zniknęły z niego wszelkie opary oraz zapachy, które towarzyszą gotowaniu. Niweluje również problem powstawania tłustych plam i osadów, o które w kuchni nietrudno. Dzięki niemu mamy pewność, że w domu nie będzie wilgoci i brudu
– dodaje Kamila Prałat z firmy SOLGAZ.
Na rynku dostępnych jest wiele rozwiązań, które oferują szereg możliwości. W zależności od wielkości pomieszczenia oraz usytuowania kuchenki lub płyty kuchennej możemy zdecydować się na okapy przyścienne, szafkowe lub wyspowe. W małych kuchniach lub takich, w których aranżacja nie zakłada wykorzystania okapu jako dekoracji, najlepiej sprawdzą się okapy szafkowe, które można ukryć w zabudowie. Łączą w sobie minimalistyczny design oraz skuteczność działania, co w efekcie końcowym gwarantuje dyskrecję i efektywność pracy urządzenia.
Ciekawym rozwiązaniem dostępnym w ofercie polskiego producenta sprzętu AGD – firmy SOLGAZ – jest okap szafkowy GEST CONTROL. Jest to nowoczesne urządzenie, które sprawdzi się w minimalistycznie urządzonej przestrzeni. Okap sterowany jest za pomocą ruchów dłoni, co jest niezwykle przydatne do kontrolowania pracy urządzania w momencie, w którym mamy ręce brudne od przygotowywania posiłku. GEST CONTROL jest niezwykle wydajny, a przy tym cichy – przy maksymalnej mocy głośność urządzenia wynosi zaledwie 68 dB, co nie zakłóca spokoju domowników.
– Właściwie zaprojektowana i zamontowana wentylacja to podstawa, jednak warto uwzględnić inne kwestie, które wpływają na czystość powietrza w kuchni i jego wentylację. W przypadku sprzętów AGD nie tylko okap dba o stałą filtrację zanieczyszczeń. Wpływ na warunki panujące w kuchni ma także kuchenka, z której korzystamy. Tradycyjne, wolnostojące kuchenki gazowe sprawiają, że podczas ich użytkowania tłuszcz i brud tryskają wokół i osadzają się na sąsiadujących z nimi meblach i ścianach. Ponadto, podczas spalania otwartego gazu do powietrza dostają się uboczne związki, takie jak tlenek węgla i dwutlenek azotu, które wpływają na jego jakość
– dodaje Kamila Prałat.
Chcąc tego uniknąć, a jednocześnie korzystać z gazu, warto zdecydować się na innowacyjne płyty gazowe bez płomieni. Rozwiązanie firmy SOLGAZ oparte jest na nowoczesnej i opatentowanej technologii gaz-pod-szkłem, dzięki czemu unikniemy zarówno stałego kontaktu z płomieniem, jak i ograniczymy do minimum skutki gotowania na otwartym gazie. Paliwo w tych płytach spalane jest katalitycznie pod ceramiczną płytą, na której nie ma żadnych wystających rusztów. Jest to sposób na korzystanie z gazu przy jednoczesnym uniknięciu niebezpiecznych sytuacji.
– Zapewnienie właściwej cyrkulacji powietrza w kuchni to także trzymanie się kilku zasad. Z całą pewnością w pomieszczeniu należy regularnie wietrzyć, co nie tylko wpływa na mikroklimat, ale też samopoczucie mieszkańców. Warto też pamiętać, że w przypadku kuchni zamkniętych dobrym pomysłem jest przymknięcie drzwi i uchylenie okna na czas gotowania intensywnie pachnących potraw po to, by ewentualne opary nie roznosiły się po innych pomieszczeniach
– dodaje ekspertka z firmy SOLGAZ.
Warto pamiętać! Wentylacja w kuchni ma wpływ na samopoczucie domowników, a także czystość pomieszczenia i świeżość przechowywanych poza lodówką produktów. Z pewnością dużym ułatwieniem, które korzystanie wpłynie na jakość powietrza jest wybór nowoczesnych sprzętów AGD, które uporają się ze wszelkimi zanieczyszczeniami.